About The Author

This is a sample info about the author. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis.

Get The Latest News

Sign up to receive latest news

sâmbătă, 13 februarie 2010

Cum sa Construiesti cel mai Ieftin Boiler Solar

In acest articol va voi arata cum sa realizati cel mai ieftin si mai simplu boiler solar.

1. Folosind instalatia casei.

Pentru inceput trebuie sa instalati pe acoperisul casei un rezervor de apa, pentru a fi expus la soare. Din acesta se poate folosi apa ori de cate ori este nevoie. Macar odata pe luna rezervorul de apa trebuie curatat. Ideea este sa folosesti aceasta apa incalzita de soare la baie sau in bucatarie.

2. Modificarea conexiunii apei

In principiu ceea ce avem noi de facut este sa conectam direct instalatia dusului la robinetul bazinului de apa, pentru a absorbi mai bine caldura de la soare. La fel ca in imaginea de mai jos, valva B trebuie inchisa atunci cand facem dus si deschisa cand nu folosim apa din rezervor, pentru a se umple rezervorul cu apa.


3. In interiorul rezervorului de apa

Rezervorul se umple cu apa, gradul de uplere fiind controlat cu un plutitor.


Ce mai buna cale de a capta caldura soarelui este sa adaugam reflectoare pentru a concentra mai mult lumina catre rezervorul de apa. Rezervorul se poate acoperi cu sticla, ipiedicand in acest fel pierderea caldurii pe tipul noptii.
»»  read more

vineri, 12 februarie 2010

Noile Celule Solare Transparente pot fi Pulverizate pe Orice Suprafata de Sticla

Cercetatorii de la compania New Energy Technologies au creat recent celule solare transparente care pot fi pulverizate pe orice tip de sticla. Ei au reusit cu succes sa elimene toate metalele din celula solara si sa le inlocuiasca cu niste materiale trasnparente "prietenoase cu mediul".

Celule solare obisnuite sunt in mare parte realizate din plachete de siliciu si dintr-un material fragil si costisitor. Noul film subtire de cost scazut necesita atat o productie la temperatura inalta cat si un mediu vidat, tehnici care in comparatie cu o solute de pulverizare sunt mai lente. Putem spune ca aceste celule solare sunt cele mai mici din lume (au o dimensiune mai mica decat un bob de orez).

Ceea ce este uimitor la aceste celule solare transparente, este faptul că acestea genereaza electricitate nu numai din lumina solara cin din lumina artificiala, cum ar fi iluminatul fluorescent. In America peste 5 milioane de cladiri comerciale si 80 de milioane de case ar putea folosi aceste celule solare transparente.
»»  read more

joi, 11 februarie 2010

Cum sa Faci o Celula Solara din Ceai si Gogosi

Sfantul gral al energiei a fost, este si va fi puterea solara. De-a lungul secolelor au existat numeroase solutii de convertire a energiei solare iar oamenii au folosit intotdeauna soarele pentru a alimenta tot felul de lucruri.

Cercetatorii cauta de multi ani numeroase moduri pentru a face celulele solare mai eficiente, din materiale ieftine si daca se poate reciclabile. Pentru a realiza aceste celule solare ieftine, ei au folosit diferiti coloranti organici. Daca ai cateve aptitudini in acest domeniu, cu putin efort poti construi chiar la tine acasa aceste celule solare.

Iata un exemplu in care puteti face celule solare doar din ceai si gogosi. Singurul lucru pe care trebuie sa il cumparati este o sticla conductoare, o banda izolatoare si 2 fire. Iata cum au facut niste tipi din America acest experiment:




»»  read more

Un nou Material care Transforma Caroseria Masinii in Baterie

Masinile electrice si hibride din ziua de astazi au nevoie de pachete cu baterii grele pentru a genera energie necesara motoarelor, scazand astfel eficienta vehiculului. Cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra sunt pe cale de a realiza materiale capabile sa genereze si sa stocheze curentul electric, la fel cum o fac si bateriile obisnuite. Aceste materiale vor face parte deasemenea din caroseria masinii.

Proiectul la care lucreaza acesti cercetatori a fost sustinut de catre Uniunea Europeana, ridicandu-se la o suma de 3.4 milioane de dolari. In realizarea acestui proiect este implicata si compania Volvo. Materialul prototip este compus din fibre de carbon si rasini polimerizate, facandu-l astfel puternic si capabil sa genereze cantitati mari de energie, mult mai repede decat bateriile conventionale.

Cercetatorii lucreaza acum pentru a dezvolta compusul, in scopul de a stoca mai multa energie, care poate fi realizata prin cresterea nanotuburilor de carbon pe suprafata fibrelor de cabon, care va mari astfel suprafata de stocare. In plus, daca aceasta tehnologie va fi un succes pentru masini, ea va putea fi utilizata prin implementarea acestui nou material in carcasele leptopurilor si al telefoanelor mobile.
»»  read more

miercuri, 10 februarie 2010

Disciplinarea Catelului de Companie

Daca vom observa cu atentie comportamentul cainelui, vom remarca anumite semnale inainte ca acesta sa lase pe covor sau in orice alt loc din casa "pete de culoare". Cand catelul simte ca este vremea sa mearga la baie sau afara, va incerca, cu orice pret, sa atraga atentia stapanului asupra sa. Daca nu-i sunt corect receptionate semnalele, acesta va cauta un loc in care sa ramana singur si sa isi faca nevoile. Acest comportament insa poate fi deiferit de la un caine la altul.

Unii catei incep sa miroasa locurile favorite si sa repete actiunea in acel loc sau in apropierea lui. Altii sunt mai nelinistiti, mai agitati, decat de obicei si par a cauta ceva. Atentie, nu este vorba de cautarea unei jucarii, desi putem confunda usor aceste semnale. Cu timpul, invatam sa ne intelegem propriul animal si sa fim receptivi la ceea ce vrea sau urmeaza sa faca. Daca nu este prins asupra faptului, catelul nu trebuie pedepsit. Este mai degraba vina noastra decat a animalului.

Este inutil sa certam cainele atunci cand ajungem acasa si descoperim urmarile evenimentului. Cainele nu este capabil sa asocieze o actiune realizata cu ceva vreme in urma cu ceea ce primeste peste cateva ore. Pur si simplu, nu va intelege de ce il certam. Prin urmare, sunt slabe sanse sa-si schimbe comportamentul in sensul dorit de noi. Dimpotriva, va intelege ca de fiecare data cand stapanul sau ajunge acasa va fi certat sau pedepsit. Atunci cand ii vom simti prezenta, cainele va cauta sa fuga si sa se ascunda, pentru a nu fi pedepsit. Astfel, se instaleaza comportamentul de frica si teama fata de stapan. Prin urmare, toate acestea pot conduce la o lipsa de reactie la comenzi sau la evitarea stapanului chiar si atunci cand acesta incearca sa-l mangaie ori sa-l hraneasca.

Cand catelul este prins asupra faptului, nu uitati ca nu este vina lui ca nu ati inteles pe deplin semnalele care prevesteau evenimentul. Acesta trebuie oprit din ceea ce face, fara a-l speria, repetand cu voce calma "nu" sau "nu e voie". Daca are in casa un loc special amenajat in acest sens, trebuie imediat dus si lasat in acel loc, pentru a continua cea ce a inceput.

Programul de hranire a cainelui este, de asemenea, important in dresare, pentru a nu-si mai face nevoile in orice loc din casa. De obicei, acesta simte nevoia sa mearga afara dupa circa o jumatate de ora sau 45 de minute dupa ce a fost hranit. Cunoscand acest lucru, putem relativ controla si planifica programul cainelui. In definitiv, totul tine de obisnuita, animalul neputand fi disciplinat fara un program stabil si constant. Aparent simple, aceste sfaturi nu pot fi puse in practica decat cu multa rabdare, dragoste si intelegere.
»»  read more

Plantarea Speciilor Bulboase ce Infloresc Primavara Devreme

Speciile bulboase, care vestesc venirea primaverii, se planteaza inca din iarna. Daca doriti sa aveti flori frumoase in casa inca din martie-aprilie, este bine sa incepeti deja sa plantati bulbii in ghivece sau jardiniere. Iata cateva specii bulboase care infloresc primavara devreme: laleaua, narcisele, ghiocelul, crinul etc. Bulbii sunt organe in care se depoziteaza substantele de rezerva si care prezinta muguri, asigurand plantei perpetuarea si inmultirea naturala pe cale vegetativa.

Aceste specii pretind un termociclu anual de cald-frig-cald pentru o crestere si dezvoltare normala. Ele si-au creat organe de rezerva, ca masura de supravietuire in conditii climatice adverse. In unele etape din an, aparent ele sunt in repaus, dar morfologic si fiziologic sufera modificari omportante. Inflorirea acestor specii este conditionata de trecerea lor printr-o perioada de repaus. Repausul are loc in perioade diferite, in functie de relatiile speciei cu factorii de mediu (caldura si apa).

Astfel, vara, sunt in repaus laleaua, narcisa, ghiocelul, zambila, factorii cauzali fiind caldura si seceta. Iarna, acestea trec prin acelasi proces din cauza frigului. Plantarea bulbilor in pamant, in mediul exterior, se realizeaza incepand cu luna septembrie si poate tine pana in noiembrie, inainte de inghetarea solului, cand acestia trebuie sa fie deja inradacinati. Sadirea bulbilor in ghivece sau jardiniere care vor fi depozitate in incaperi acoperite si incalzite are loc din decembrie pana in ianuarie.

Se folosesc atat ghivece obisnuite, cat si cu orificii laterale. In fiecare lacas lateral se planteaza cate un bulb, astfel ca la cresterea si maturarea plantei acestia vor fi imbracati cu flori. Asemenea recipiente sunt recomandate in cazul plantelor de talie mica (lalele pitice, zambile, ghiocei). Substratul folosit la plantare trebuie sa fie usor, fertil, bine drenat, compus din nisip si mranita bine descompusa. Bulbii vor fi plantati la o distanta de 10-15cm intre ei si la 8-10 cm adancime, pentru a se putea dezvolta normal.

De obicei, nu se uda dupa plantare. Totusi, pamantul trebuie sa fie umed in prealabil, udandu-se cu o zi inainte de plantare. Dupa sadire, la un interval de 4-5 zile, se aplica 1-2 udari pentru a ajuta bulbii sa porneasca in formarea radacinii. Plantarea se realizeaza cu ajutorul unor linguri plantatoare sau chiar al plantatoarelor. Astfel, se fac gropi cu adancimea indicata in care se introduc bulbii, iar apoi se acopera cu pamant.

Lucrarile de ingrijire constau in udari periodice , afanarea solului de la suprafata, curatarea buruienilor si ingrasarea periodica. Aceasta ultima operatiune se realizeaza cu ingrasaminte complexe cu NPK, dupa ce plantele au rasarit, iar bobocii s-au detasat de frunze. O alta lucrare importanta este combaterea bolilor si daunatorilor. La interval de 10-15 zile se fac stropiri cu una dintre substantele: Captan 0,2%, Micodyfol 0,2%, Zineb 0,1%, pentru prevenirea si combaterea mucegaiului cenusiu. Afidele se distrug prin stropiri repetate cu Carbetox 0,1%, Lirition 50 0,06-0,08%.

Paianjenii se combat cu Sintox 0,15, Keltan 0,2% etc. La bulboase, recoltarea florilor se face cand bobocii au atins dimensiunea maxima, fiind colorati si bine inchisi. Se recolteaza doar dimineata, pentru ca se stie ca, cel putin la lalele, bobocii se deschid ziua, urmand ca noaptea sa se inchida. Recoltarea bulbilor se face anual, in momentul cand 60-70% din frunze s-au uscat.

Uneori se aplica metoda indoirii (presarii) frunzelor, pentru a le determina sa se usuce mai repede. Aceasta operatiune se realizeaza atunci cand1-2 frunze sunt deja ingalbenite. Bulbii recoltati se transporta imediat in locuri inchise pentru a se usca, fiind asezati intr-un strat gros de 5-6 cm si asigurandu-li-se o buna aerisire (cel mai de se depoziteaza in ladite neacoperite). Dupa 10-12 zile de la uscare se curata de radacini, frunze uscate, resturi de tunici ala bulbului mama. Se tin in beci sau in alte incaperi la temperaturi de 20 grade C pana in luna august. In perioada urmatoare, temperatura va scadea, iar umiditatea va fi optima (60-70%) pana in momentul plantarii.
»»  read more

marți, 9 februarie 2010

Un Nokia Modificat care Functioneaza cu Coca-Cola

Un cercetator Chinez, pe nume Daizi Zheng a descoperit o noua sursa de energie pentru telefoane: Coca-Cola. Acesta a modificat recent un telefon mobil de tip Nokia, facandu-l sa sa fie alimentat de acest suc, sau orice alt tip de solutie cu zahar.

Potrivit lui Zheng, spre deosebire de un telefon obisnuit care utilizeaza o baterie litiu-ion, acest Nokia modificat poate functiona la o singura incarcare de 3 sau 4 ori mai mult, avand posibilitatea sa fie complet biodegradabil. Inventatorul a precizat ca acest telefon alimentat de zahar ar putea genera mai multa energie "prietenoasa cu mediul" decat daca ar fi alimentat cu baterii litiu-ion.

Bateria "bio" al acestui telefon actioneaza ca o celula de combustibil, folosind enzime pentru a produce energie electrica din carbohidrati. Cand acumulatorul este gol, el mai poate functiona cateva ore bune, putand fi golit si reumplut cu Cola. Pana acuma, Nokia nu a precizat nimica despre includerea acestui proiect in viitoarele produse, acest telefon fiind doar un concept realizat pentru companie.


»»  read more

Primul Hibrid de Curse Lansat de Porsche

Porsche 911 GT3-RSR este primul hibrid de curse care va participa in acest an la cursa de 24 de ore de la Nurburgring, Germania.

Sistemul de porpulsie hibrid al acestui noului model va fi alcatuit dintr-un motor pe benzina si un motor electric care va fi alimentat de un set de baterii. Deasmenea acesta masina va fi capabila sa capteze energia cinetica pierduta la franare si sa o distribuie la iesirea din viraje.

Hartmut Kristen, seful diviziei de motorsport din cadrul Porsche, a anuntat cacaci cat de curand viitorul motorsportului nu va mai apartine modelelor cu motoare alimentate de benzina ci celor hibride si electrice.

Porsche a anuntat deja versiunile hibride ale modelelor Panamera si Cayenne. Pana acum, producatorul auto nu a facut nici un anunt in legatura cu nould Prosche 911 GT3-RSR. El este asteptat sa faca o declaratie in decursul saptamanii viitoare.
»»  read more

Cum sa Construiesti o Turbina Eoliana Verticala

Principiu de functionare a unei turbini eoliene verticale este acelasi ca si cel al turbinelor eoliene gigantice, dar aceste sunt mult mai usor de cosntruit si mai putin costisitoare. Iata o scurta descriere a modului de funcţionare a unei turbine verticale si instructiunile de fabricatie.

Alternatorul unei turbini eoliene verticale are 2 rotoare care masoara 12 inci iar fiecare rotor are 12 discuri din magneti neodim care masoare 1.47 inci in diametru si 6 inci grosime. Intre cele 2 rotoare este un stator format din 9 bobine. Bobinele sunt aranjate in asa fel incat sa produca 3 faze. Fiecare faza are trei bobine legate in serie. Mai sunt trei punti resresoare, una pentru fiecare faza.

Statorul se face prin punerea bobinelor intre 2 rasini epoxidice armate cu fibra de sticla, de tipul celor utilizate la fabricarea plăcilor de circuite imprimate.

Am gasit un blog unde niste ingineri din America au construit o astfel de turbina. Eu au zis ca turbina lor a generat 70W. Dupa parerea mea este destul de bine, tinand cont ca nu mai ai treaba cu platirea facturii de curent. Daca locuiesti la munte, sau in intr-o regiune unde bate vantul, aceasta turbina poate incarca 12 baterii de masina care ti-ar putea alimenta casa. In timpul noptii acestea acumuleaza energie prin intermediu turbinei eoliene. Singurul consumator permanet ar fi frigiderul. Intrati aici pentru a afla mai multe detalii depsre construirea unei turbini eoliene verticale..
»»  read more

O Minge de Fotbal care Produce si Stocheaza Electricitate

Un grup de student ai Universitatii Harvard au avut o idee ingenioasa care ar putea schimba viata oamenilor din Africa. Ei ai realizat o minge de fotbal care recolteaza energie. Numita sOccket, aceasta minge este capabila sa produca electricitate atunci cand este lovita cu picioru.

Cand este lovita, datorita impactului, aceasta minge capteaza enerigia cara poate fi utilizata mai tarziu. Curentul electric din aceasta minge poate fi folosit pentru a incarca o baterie de telefon sau pentru a alimenta o lampa cu leduri pentru cateva ore.

In cele mai multe tari din africa, 95% din populatie nu au acces la curent electric. Datorita aceste mingi de fotbal, oamenii din tarile in curs de dezvoltare vor putea juca fotbal iar in acelasi timp vor produce energia necesara, fara a mai merge 3 ore pe jos pentru a-si incarca telefoanele.

Cand soarele apune, majoritatea oamenilor din tarile sarace folosesc lampi cu kerosen pentru a-si lumina casele. Pe langa faptul caci kerosenul este scump, flacarile sale sunt foarte periculoase iar fumul produs este cauza a multor boli, in special a celor respiratorii. Astfel mingea sOccket este o sursa de energie curata care provine dintr-o activitate sanatoasa.

Prototipurile SOccket sunt putin grele decat mingile de fotbal obisnuite dar producatorii spera ca in viitor sa le reduca greutatea prin utilizarea unor materiale usoare. Intre timp, multe mingi de proba au fost transportate in cateva zone din Durban, South Africa.

Ei bine, ideea pare destul de interesanta daca esti fan al fotbalului, da cu siguranta in caz contrar nu ar fi prea de folos. In ceea ce priveste cantitatea de energie generata, ai putea pune pe acei oameni din Africa sa faca ceva mai inteligent decat sa joace fotbal pentru a lumina casele pe timpul noptii. Mai bine ar fi daca cineva le-ar da panouri solare, energie solara este atat de abundenta in acele regiuni, incat nu stiu cum sa o foloseasca.
»»  read more

luni, 8 februarie 2010

Cum sa Construiesti cea mai Simpla Celula de Combustibil

Cea mai simpla celula de combustibil arde hidrogen într-o reacţie chimică fără flacără pentru a produce electricitate. Pentru a arde hidrogen, celula de combustibil are nevoie de o sursa de oxigen iar de obicei aceasta se obtine din aer.

Spre deosebire de o baterie obisnuita, bateria de combustibil nu stocheaza chimicale pentru a produce energie. O baterie de combustibil va produce electricitate atata timp cat are combustibil si oxigen.

Circuitul unei simple baterii de combustibil

O simpla baterie de combustibil este alcatuita din doua conductoare (un anod si un catod) saparate de un conductor ionic - un electrolit (spre exemplu o solutie sarata). Hidrogenul este pompat catre anod iar oxigenul catre catod. Hidrogenul reactioneaza cu particule incarcate (ioni) in electrolit, producand apa si electroni. Electronii parasesc celula de combustibil prin intermediul firelor, acesta fiind curentul electric generat de celula. Apoi electronii revin la catodul celulei de combustibil unde se combina cu oxigen si apa pentru a forma ioni care inlocuiesc aceia consumati la anod. Şi astfel ciclul continuă, oxigenul si hidrogenul fiind transformat in apa, in timp ce genereaza electricitate.

Fiecare celula de combustibil, chiar si cea mai simpla genereaza
pana la 1.23 volţi. Cele individuale pot fi legate impreuna pentru a produce tensiuni mai bune si curent mai mare. Spre exemplu, navele spatiale produse de NASA au 96 de celule individuale aranjate in trei stive. Cand hidrogenul si oxigenul este pompat celulele de combustibil ale navei, generand 28 de volti de curent, caldura si apa. Caldura are un rol important, vaporizand combustibilii lichizi inainte ca ei sa ajunga la celulele de combustibil. Apa este scursa in containerele de depozitare, folosindu-se pentru baut sau pentru alte utilizari.

Cateva tipuri diferite de celule de combustibil:

  1. Celula de combustibil cu acid fosforic utilizeaza acid ca electrolit, fiind alimentata de hidrogen. Ea este cea mai comercializata, folosindu-se in centralele termice mici de blocuri, spitale, hoteluri, scoli etc.
  2. Celula de combustibil cu carbonat topit este foarte eficienta si poate fi alimentata de combustibili pe baza de carbune, cum ar fi monoxidul de carbon in loc de hidrogen. Aceste celule trebuie sa functioneze la temperaturi inalte, (în jur de 650 ° C), deoarce acestea dispun de un electrolit care trebuie pastrat in forma lichida.
  3. Celula de combustibil cu membrana polimerica este cea mai promitatoare tehnologie pentru aplicatii in domeniul transportului. Aceasta este alcatuita din componente de carbon si polimer, functionand la temperaturi intre 60-90°C, fiind foarte compacta.
»»  read more

Datorita Poluarii Guvernul Belgian a Limitat Viteza Masinilor

Incepand de luni(15 Februarie 2010) guvernul belgian va impune conducatorilor de autovehicule sa circule cu 90 de kilometri pe ora in afara localitatilor si 50 in localitate. Aceasta masura este luata datorita prezentei in aer a unei concentratii mari de particule poluante.

Autoritatile din provinciile Wallonia (sud), Flandra (nord) si Bruxelles au anunat controale severe ale politiei. In aer au fost detectate cantitati imense de particule poluante, potrivit Celulei interregionale pentru verificarea calitatii aerului (Celine).

Standardele normale al concentrailor de microparticule (PM10) este de maxim50 de micrograme pe metrul cub, iar acum concentratile au depasit 70 de micrograme pe metrul cub. Potrivit autoritatilor, situatie va reveni la normal daca concentratie particulelor poluante va scadea.

As avea si eu o intrebare, daca in Belgia unde exista masini cat de cat bune, cu "Euro", cum o fi la noi in Romania ? unde pe strada circula enorm de multe "rable", dacii 1300 care scot fum de te sufoca , ect. Oare ce masura ar trebui sa se ia la noi?
»»  read more

Cum sa Protejezi Parchetul de Zgarieturi

Tocmai ati montat in casa un nou parchet, iar in baie si bucatarie ati pus gresie? Cum faceti insa sa le pastrati fara a le deteriora suprafata cu picioarele scaunelor sau altor piese de mibilier? Daca aceste sun prevazute din fabricatie cu un fel de tampoane din plastic sau cauciuc, lucrurile sunt rezolvate. Cum faceti insa cand acestea nu exista?

In comert se gasesc anumite produse speciale, de tipul unor bureti autoadezivi special fabricati pentru a se lipi usor pe suprafetele din lemn sau plastic. Acestia pot avea diverse forme si dimensiuni, pentru a se potrivi cat mai bine tipului respectiv de mobilier. Daca nu aveti la dispozitie aceste produse, le puteti confectiona chiar dvs.

Aveti devoie de:

  • o bucata de pasla groasa
  • un foarfece bine ascutit
  • un tub de silicon sau prenadez
  • un burete usor abraziv sau o carpa curata
Montaj

Decupati din bucata de pasla bucatele de dimensiunea piciorului scaunului. Unu sau doi milimetri in plus sunt recomandati pentru a ascunde buretelul, facandu-l practic invizibil. Puteti sa decupati inclusiv forme pe rotund pentru scaune care au picioare dreptunghiulare. Important este sa nu decupati materialul de dimensiuni foarte mici in raport cu suprafata capatului piciorului, deoarece diferenta de nivel poate dezechilibra scaunul.

Dupa ce ati confectionat toate bucatelele de pasla necesare pentru un scaun, incepeti lipirea acestora cu silicon sau prenadez. Intoarceti scaunul cu picioarele in sus, aplicati silicon pe capetele picioarelor si presati bucata de pasla pentru cateva momente pentru a o fixa. Asezati scaunul in pozitia normala si evitati manevrarea lui 10-12 minute, timp suficient pentru ca siliconul sa se intareasca. Daca aplicati prenadez, trebuie sa asteptati mai mult silicon decat este necesar, surplusul se indeparteaza imediat, cu un burete umed. Se recomanda folosirea paslei, deoarece aceasta este un material rezistent, care nu zgarie parchetul sau gresia. Mobilierul astfel echipat este mai usor de manevrat pe aceste suprafete.
»»  read more

Cum sa Construiesti o Fantana Arteziana de Apartament

Construcria unei fantani arteziene de apartament se poate realiza intr-un rimp foarte scurt, curat si cu costuri reduse. Mai specificam ca, pornind de la ideea prezentata, exista o multitudine de solutii in punerea ei in opera, prin folosirea a diferite materiale si metode de a le combina. Cea mai simpla metoda este constructia cu ajutorul a 3 ghivece de flori din ceramica si farfuriile lor. Acestea au trei dimensiuni diferite, astfel incat montajul final sa se transpuna intr-o constructie piramidala. De asemenea este necesara o pompa de apa de mici dimensiuni.
Etapele de lucru:

  1. Ghivecele si farfuriile din ceramica se gauresc, mai putin farduria ghiveciului mare, care reprezinta baza constructiei, si bazinul in care se acumuleaza apa si se monteaza pompa. Pentru gaurire se foloseste un burghiu cu pastila vidia, la viteza mica. Daca se foloseste o viteza mare de rotatie a burghiului sau percutia, exista riscul ca vasul sa se sparga.
  2. Dupa realizarea orificiilor, ghiveciul mare se aseaza cu gura in jos in farfuria corespunzatoare negaurita. In interiorul acestuia se amplaseaza pompa de apa, iar deasupra se aseaza farfuria mijlocie impreuna cu ghiveciul aferent, montat tot cu gura in jos. In varful constructiei se amplaseaza farfuria si ghiveciul mic dupa acelasi model.
  3. Furtunul pompei de apa se trage prin orificiile vaselor pana in varf, fiind scos la suprafata prin orificiul ghiveciului mic.
  4. In farfurii se pot pune diferite tipuri de pietre sau bucati ceramice, pentru a estetiza fantana.
  5. Inainte de punerea in functiune, in farfurii se toarna apa, iar pompa se conecteaza la o sursa de curent.
»»  read more

duminică, 7 februarie 2010

Cum sa Faci Propriul Biodiesel

Oricine poate produce biodiesel. Metoda este atat de simpla incat il poti face chiar in bucatarie, fiind mult mai bun decat acela cumparat de la benzinarii sau alte companii.

Folosind acest combustibil facut la tine acasa, motorul diesel al masinii tale va merge mai bine si va avea o viata mai lunga, ajutand in acelasi timp mediul inconjurator.

Exista cel putin trei modalitati de a rula un motor diesel folosind uleiuri vegetale, grasimi animale sau ambele. In toate cele trei metode pot fi folosite fie uleiuri proaspete fie uzate.
  • Folositi uleiul asa cum il gasiti - de obicei este numit combustibil SVO (din floarea soarelui) sau combustibil PPO(ulei pur din plante)
  • Amestecati-l cu kerosen (parafina) sau cu un solvent, benzina sau biodiesel.
  • convertiti-l in biodiesel
Primele doua metode suna destul de simplu dar a treia este putin mai complicata. Pentru a afla mai multe detalii vizitati acest site.
»»  read more

Sfaturi Pentru Ingrijirea Papagalului

Papagalii sunt admirati atat pentru penajul lor viu colorat, cat si pentru capacitatea acestora de a reproduce sunetele si chiar vorbirea umana. Exista peste 300 de specii de papagali de dimensiuni care variaza intre 8 cm si 1 metru. Sunt pasari vioaie, agile, cu multa vitalitate, ceea ce le promoveaza printre primele locuri in topul preferintelor iubitorilor de animale de companie.

Sfaturi pentru o buna alegere:

Comparativ cu alte animale de companie (caini, pisici, etc.), papagalii sunt preferati si datorita faptului ca, fiind pasari, se considera ca necesita mai putina atentie si un efort mai mic in ceea ce priveste ingrijirea. Acest lucru insa, este absolut fals. Papagalii simt nevoia sa fie antrenati in jocuri distractive, alintati si mangaiati, iar pentru a-i face sa imite vorbirea trebuie sa li se acorde multa atentie.

Inca de la cumpararea uniu papagal, proprietarul trebuie sa fie cat mai informat, atat in privinta caracteristicilor comportamentale ale fiecarei subspecii in parte, cat si a exigentelor de crestere si ingrijirii specifice. Este insa esential sa nu optati pentru un papagal doar sub impulsul momentului sau din considerente care isi vor pierde cu timpul valoarea. Verificati starea de sanatate a pasarii inainte de achizitionarea ei. Este necesar sa consultati medicul veterinar daca papagalul are penele "scamosate", decolorate, ciocul crapat sau deformat, ochii tulburi sau daca prezinta rani suspecte.
Papagalii sunt foarte vulnerabili la bolisau infectii ca: psitacoza, acarioza, virusurile poliomielitei, corioza, aspergiloza, etc.

Comportament

Obiceiurile papagalului ar trebui sa fie de asemenea cunoscute in detaliu de noul proprietar. Doar cunoscand modul in care ei traiesc in libertate vom reusi sa intelegem mai bine nevoile lor reale. Un prim aspect este legat de temperamentul papagalului. Nu oti papagalii sunt veseli, jucausi si vorbitori. Celebri pentru aptitudinile lor in aceasta privinta sunt papagalii africani (African Grey, Psittacus Erithacus).

Un obicei util si adesea interesant al papagalilor il reprezinta baia. Mai ales in perioadele de vara, putem sa-i asezam in colivie un mic vas cu apa, in care acesta sa se scalde. In anotimpul estival, acestia suporta foarte greu caldura, motiv pentru care nu trebuie lasati inaintea geamurilor care se supraincalzesc. Papagalii isi petrec majoritatea timpului curatindu-si penele cu ciocul si catarandu-se (pentru aceasta isi folosesc ciocul ca pe un carlig).

Jucarii

Papagalii au nevoie in primul rand de cateva scarite de diferite grosimi, pe care sa stea sau sa-si schimbe locul atunci cand doresc. Daca au in colivie suficient spatiu si multe jucarii, nu se vor mai plictisi si vor fi mai putin stresati. Stresul cauzat de captivitate este foarte greu de suportat, mai ales de pasarile care au trait in libertate.
Papagalii care s-au nascut in captivitate sunt mai sociabili si mai usor de dresat. Cand sunt lasati liberi, trebuie sa avem grija sa nu transforme in obiecte de joaca lucruri pretioase din casa.

Colivia

Canarii prefera o colivie mai degraba lunga, decat inalta, deoarece acestora le este mai incomod sa zboare de jos in sus. In schimb perusii prefera coliviile inalte si adora sa escaladeze peretii acestora. De regula, in comert exista colivii din metal sau plastic, insa recomandate sunt cele realizate din ramuri de copac de esente semidure. Pentru a permite papagalului sa doarma, colivia poate fi acoperita, seara, cu o panza inchisa la culoare, dar prin care acesta sa poata respira.
Pentru a intretine mai usor curatenia in interiorul coliviei este bine sa se aseze un plastic sau un ziar care poate fi schimbat cat mai des.

Hrana

Papagalii pot fi hraniti cu diverse tipuri de seminte, cu fructe (banane, mere, nuci), muguri, foi de salata, miez de paine, branza dulce, cartofi fierti, etc. "Meniul" va fi ales atat in functie de subspecie, cat si de locul in care traiesc. Lista produselor interzise in alimentatia papagalilor contine: avocado, ciocolata, sare, ceai sau bauturi care maresc aciditatea gastrica (cola, cafea, etc.). Alimentele preferate ale papagalilor sunt mierea si nectarul. In libertate, aceste pasari consuma argila, care se presupune ca are rolul de a neutraliza toxinele si de a curata organismul de diferiti paraziti.

Papagalii se pot imbolnavi foarte usor, daca sunt hraniti cu resturi de mancare alterata. Apa de baut trebuie sa fie proaspata, curata si schimbata la cel putin doua zile.
In captivitate, papagalii incep sa sufere de probleme nutritionale, "meniul" lor devenind din ce in ce mai selectiv. Acesta tinde sa fie limitat adesea la cateva alimente, care vor fi, bineinteles, insuficiente din punct de vedere nutritiv. O alimentatie controlata si cat mai diversificata este cea mai buna solutie pentru ca aceste pasari sa fie sanatoase si vesele.
»»  read more

In Domeniul Energiei Eoliene Romania este Codasa

In anul 2009, aproximativ jumatate din capacitatea energetica nou instalata in Europa a fost generata de turbine eoliene si panouri solare. In urma statisticii realizate de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene (EWEA), in 2009 Romania a instalat surse de energie eoliana cu o capacitate de 3 megawati ajungand intr-un final la un total de 14MW.

Dintre tarile Uniunii Europene doar Slovacia, Slovenia, Cipru si Malta au inregistrat rezultate mai slabe. Spre deosebire de tara noastra, Bulgaria a ajuns anul trecut la o capacitate energetica de 117 megawati din surse eoliene.

Alexandru Sandulescu, directorul pe politici energetice din cadrul Ministerului Economiei, a anuntat ca in acest an Romania va acoperi aproximativ 33% din consumul brut de electricitate provenita din resurse regenerabile.

Potrivit Asociatiei Europene a Energiei Eoliene, anul trecut, in Europa, 39% dintre susrsele de enrgie au fost eoilene. Spania ocupa primul loc in acest domeniu, instaland in 2009 surse de energie eoliana ca o capacitate de 19,149 MW.
»»  read more

sâmbătă, 6 februarie 2010

Dacia Logan Devine Primul Pick-Up Electric din Lume

Compania Des Moines Motors, un dealer al marcii Chrysler, a prezentat primul pick-up electric din lume sub numele de EMC (Electric Motor Cars), conceput pe platforma Dacia Logan.

Gene Gabus, detinatorul aceste firme sustine ca pe aceeasi platforma Renault vor fi lansate versiunile break si furgon, asamblate la noi in Romania. Aceste dacii logan sub numele de Electric Motor Cars (EMC) vor costa in America in jur de 33.950 dolari, modelul break va costa 37.950 dolari iar cel furgon 32.950 dolari.

Autonomia vehiculelor electrice EMC va fi de 420 de kilometri, cu o singura incarcare a bateriei. Aceasta se face in 8 ore la o priza de 110 volti iar la o priza de 220 volti in 2-3 ore, avnd o garantie de 3 ani.

In 28 de state din America firma Des Moines a semnat contractul pentru vanzarea masinilor electrice EMC, aceste fiind realizate pe acelasi sasiu cu versiunile pe benzina Dacia Logan. Gabus a mai precizat ca doatorita Romaniei, doritorii de autoturisme low-cost vor putea sa scumpere cat de curand aceste masini electrice.
»»  read more

Decorati cu Ajutorul Culorilor

A alege combinatia de culori potrivita pentru decorarea interiorului este una din cele mai mari provocari pentru decoratorii incepatori. Pentru a va face munca mai usoara, va puteti folosi de "unealta" cea mai importanta intr-o astfel de situatie: discul cromatic. Iata cateva scheme de baza, construite in functie de aceasta tehnica.
Un fond puternic: culorile primare

Pentru camerele mari, masive, care dau impresia de soliditate, o combinatie de culori primare - rosu, albastru si galben - poate constitui alegerea ideala. Fiecare dintre acestea este o culoare pura, care nu poate fi creata prin combinatii. Folositi-le in pereche sau combinati-le pe toate trei! Se potrivesc la fel de bine intr-o amenajare rustica, traditionala sau moderna.

Pasul urmator: culorile secundare

Culorile secundare - verde, oranj si rosu inchis - sunt create prin mixarea a doua culori primare in cantitati egale. Ca toate culorile, fiecare din cele secundare poate fi deschisa prin combinatie cu alb sau inchisa prin amestec cu negru pentru diverse variatiuni. Daca nu va puteti inchipui o camera decorata cu oranj si verde, ganditi-va sa combinati aceste culori in tonuri deschise de piersica si salvie. Culorile primare si cele secundare demonstreaza ca puteti obtine o schema triadica compatibila, alegand oricare trei culori echidistante aflate pe discul cromatic.

Jucatorii intermediari: culorile tertiale

Aceste culori sunt un amestec egal intre o culoare primara si culoarea secundara cea mai apropiata de pe discul cromatic: albastru-verde, galben-verde, rosu-oranj, rosu-rosu inchis si albastru-rosu inchis. Pentru un aspect sofisticat, combinati aceste culori.

Decoratiuni intr-o singura culoare

Ceea ce face ca o schema monocromatica sa nu fie plictisitoare este subtila variatie a intensitatii culorii alese. De exemplu, oranjul, rozul profund si piersica ofera o varietate de nuante din aceeasi familie.

Cum afecteaza culorile dispozitia

Bizuindu-va strict pe discul cromatic pentru a va decora interiorul, lasati in afara ecuatiei un important factor: dispozitia pe care ne-o creeaza culorile. Acestea ne influenteaza emotiile. Unele ne lumineaza starea de suflet, in timp ce altele ne linistesc si ne purifica. Deoarece culorile ne creeaza dispozitii sufletesti, emotii, e bine sa le alegem cu grija. Acestea se impart in trei grupe de baza: culori active, pasive si neutre. Pe aceasta baza, puteti usor sa potriviti culorile camerei in functie de dorintele si gusturile personale si de destinatia fiecarei incaperi.


Culorile active

In partea calda a discului cromatic, culorile active includ galben, oranj si rosu. Extrovertite, aceste nuante ies in evidenta in incapere, dominand. Ele inspira conversatia si induc o atmosfera optimista, vesela. Rosul cel mai intens pompeaza adrenalina ca nici o alta nuanta. In doze mici, poate "aduce la viata" un hol anost sau poate incalzi inima. Galbenul auriu sau lamaios - potrivit mai ales pentru birou si bucatarie - stimuleaza ideile creative.

Culorile pasive

Culorile reci - albastru, verde sau rosu inchis - induc o stare pacificatoare; ele raman tacute pe fundal, pentru a linisti si a intari spiritul. Sunt ideale pentru dormitor si spatii intime, iar daca acestea sunt friguroase, cu siguranta, veti dori sa beneficiati si de cateva accente insorite pentru contrast si pentru a incalzi atmosfera.
Culorile neutre


Acestea sunt maro, bej, gri, alb si gri-maro. Ele nu energizeaza, nici nu linistesc, dar se combina, creand o punte intre diferitele incaperi si culori. Se potrivesc bine pe lemn, ornamente, holuri si spatii functionale ca bucatarii si bai si chiar in livinguri. Culorile neutre le atenueaza pe altele, iar albul vioi le intensifica.

Limbajul culorilor

Sunteti curiosi sa aflati cum afecteaza culorile starea de spirit? Ei bine, iata cateva exemple:
  • Roz - alina, consimte, evoca afectiune si amabilitate.
  • Galben - lumineaza, inveseleste, mareste energia.
  • Alb - purifica, energizeaza, unifica, in combinatii invioreaza toate celelalte culori.
  • Negru - disciplineaza, certifica, intareste, incurajeaza independenta.
  • Oranj - inveseleste, comanda, stimuleaza apetitul, conversatia si sentimentele caritablile.
  • Rosu - confera autoritate, stimuleaza, dramatizeaza, concureaza, simbolizeaza pasiunea.
  • Verde - egalizeaza, normalizeaza, reimprospateaza, incurajeaza manifestarile emotionale.
  • Rosu inchis - emana confort, spiritualizeaza, creeaza mister si provoaca intuitia.
  • Albastru - relaxeazam reimprospateaza, racoreste, confera liniste sufleteasca
»»  read more

vineri, 5 februarie 2010

Masina de Spalat care Functioneaza Fara Curent Electric

In locurile unde apa este foarte putina sau nu este usor accesibila, cum ar fi anumite regiuni din Asia, spalarea rufelor se face foarte greu, oamenii fiind nevoiti sa strabata distante lungi pentru a ajunge la rau.

Masina de spalat Swirl (vartej) ar putea fi solutia perfecta pentru acei oameni, deoarce aceasta nu are nevoie de electricitate pentru a functiona si poate fi folosita cu usurinta. Realizata de catre DesignAffairs Studio, aceatsa masina de spalat rufe este alcatuita dintr-un maner lung si un glob cu capac.

Utilizatorul acesteia nu trebuie sa faca altceva decat sa puna rufele in glob si sa mearga cu ele la cea mai apropiata sursa de apa, dupa care toarna apa peste rufe iar in drumul sau inapoi catre casa, acestea se spala automat datorita globului care se rostogoleste. In perioada in care masina de spalat Swirl nu este utilizata, poate fi folosita ca recipient pentru stocarea apei sau cos pentru rufe.
»»  read more

Cum sa Construiesti cel mai Simplu Motor Electric

Motoarele electrice sunt cu siguranta superioare motoarelor cu ardere interna (ICE). Acest lucru va schimba radical industria auto deoarece apar tot mai multe solutii de stocare a energiei care sunt foarte economice si viabile din punct de vedere tehnic.

In ciuda motoarelor cu ardere interna, motoarele electrice sunt superioare prin simplitatea si durabilitatea lor deoarece ele au doare o singura parte care se misca in timp ce ICE au cateva sute. Astfel, care este sansa sa apara un defect? Vei spune ca motoarele electrice au multa electonica complicata si din aceasta cauza se pot arde mult mai repede si au un impact mai puternic asupra sigurantei masinii, de exemplu, in comparatie cun un piston rupt. Este adevarat, dar electronicele se pot schimba, unele moatoare electrice au "backup" astfel incat cand un circuit se arde, altele automat ii ocupa locul, inainte ca sa se intample ceva grav.

In urmatorul filmulet vei afla cum sa construiesti un mic motor electric chiar in bucatarie. Este atat de simplu incat si un copil este capabil sa il realizeze:



»»  read more

joi, 4 februarie 2010

Solutii Wireless pentru Managementul Casei

Un sistem wireless asigura conexiunile electrice dintr-o casa prin unde radio, fara a mai fi necesare instalarea cablurilor intre intrerupatoare si sursele de lumina. Astfel, acest sistem poate deveni o solutie extrem de comoda in cazul renovarilor sau atunci cand sunt necesare surse de lumina suplimentare, de exemplu, deoarece nu mai trebuie sa se sparga peretii pentru montarea cablurilor. Vom prezenta pe scurt sistemul wireless Moeller, varianta BASIC, si instalare sa in cadrul unui apartament de trei camere.

Sistemul modular oferit de Moeller reprezinta o noua abordare in managementul casei, caracterizata prin flexibilitate (permitand modificari si extinderi ulterioare), costuri mici, simplitate, instalarea curata si rapida a componentelor, precum si testarea facila a acestora. Atat instalarea, pentru care este necesara doar o simpla surubelnita, cat si testarea pot fi efectuate chiar de catre locatari. Tehnologia radio utilizata acopera practic orice distanta dintr-o casa.

In constrast cu produsele standard fara fir, sistemul oferit de Moeller garanteaza un nivel foarte inalt de securitate in transmisie. Functionarea se face in banda 868 MHZ si opereaza in standardele Uniunii Europene. Noua banda de frecventa poate fi flosita in UE exclusiv pentru automatizari in cladiri. Este de remeracat ca acest sistem se poate implementa atat intr-un apartament obisnuit cat si intr-o casa sau unitati locative din cadrul unui ansamblu. Unul dintre avantajele acestui sistem este acela ca poluarea electromagnetica rezultata in cazul utilizarii este mult mai mica fata de alte sisteme fara fir. De exemplu, comparativ cu un telefon mobil, poluarea este de 200 de ori mai mica, iar unda radio este activa doar o perioada extrem de scurta (cateva milisecunde), cat timp se tine apasat intrerupatorul.

O data montat, sistemul radio poate comanda inchiderea sau deschiderea surselor de lumina, pornirea sau oprirea instalatiei de incalzire (centrala de apartament), a unui variator de tensiune (dimmer), a unui aparat de aer conditionat, coborarea sau ridicarea jaluzelelor, inchiderea sau deschiderea usilor exterioare, pornirea sau oprirea oricarui alt aparat.
Sistemul radio Moeller se prezinta in doua variante: BASIC - in acest caz sunt asigurate si functionalitatile de baza ale unei case/apartament (iluminat, incalzire, jaluzele etc.) si COMFORT, care presupune, in plus, existenta unei unitati inteligente care poate lua decizii in lipsa locatarilor. Din punct de vedere fizic, componentele sistemului sunt transmitatoarele si receptoarele radio.

Transmitatoarele radio sunt identice cu intrerupatoarele clasice, putand fi simple sau duble si prezentand rame si clapete. Pot fi pozitionate dupa dorinta, datorita inexistentei firelor de conectare. De asemenea, se pot lipi pe perete sau pe orice alta suprafata, fiind posibila dezlipirea lor ulterioara. In acest caz, se aplica pe pereti din beton, gips-carton, lemn, sticla etc., utilizandu-se benzile dublu adezive care se livreaza o data cu transmitatoarele. Receptoarele wireless sunt module de dimensiuni foarte mici, ce pot fi montate fie in tabloul electric general al caseu, fie in doze sau pereti falsi ori chiar "ascunse" langa consumator - sursa de lumina, centrala termica, aparatul de aer conditionat, motorasul de acrionare al jaluzelelor etc. In cazul aparatelor electrocasnice, receptorul radio se monteaza pe traseul de alimentare al aparatului.

Receptoarele radio se pot comanda si prin telecomanda. Aceasta poate comuta pe fiecare canal don cele 6 pana la 15 aparate in cazul unei locuinte, daca aceasta este utilizata, intrerupatoarele devin optionale, proprietarul putand chiar renunta la instalarea lor. Telecomanda poate inlocui pana la 12 intrerupatoare simple. Raza de actiune a variantei BASIC este de minimum 50 m, fiind posibila transmisia semnalelor chiar si in cazul in care intre intrerupator si receptor se interpun mai multi pereti.

Proiectarea instalatiei in cazul sistemului wireless Moeller, varianta BASIC, este deosebit de simpla, fiind si singura operatie ce trebuie efectuata inainte de montare. Programarea comutatoarelor sau a variatoarelor de tensiune se face in mai putin de 10 secunde, astfel: se apasa cu o surubelnita in orificiul de pe dispozitivul din doza, moment in care se aprinde un led, pasul 2 consta in apasarea intrerupatorului care va comanda respectiva sursa de lumina, iar pasul 3, in incheierea acestei programari prin apasarea din nou cu surubelnita in orificiul dispozitivului, urmata de astuparea dozei.
»»  read more

Primul Hard Disk Ecologic Creat de Samsung

Samsung a realizat primul hard-disk ecologic numit EcoGreen F3E cu o capacitate de stocare a pana la 2 terabiti de date.

Noul hard disk prietenos cu mediul foloseste tehnologia Samsung EcoTriangle, ajutand astfel la reducerea poluarii fonice si la reducerea consumului de curent electric. Din punct de vedere energetic, acesta este foarte eficient.

La fabricarea aceastuia au fost folosite materiale ecologice fiind lipsit astfel de chimicale precum compusi halogenati. Datorita tehnologiilor NoiseGaurd si SilentSleek, hardul este extrem de silentios. In scurt timp, maxim 1 an, acesta va ajunge si pe piata romaneasca.
»»  read more