Speciile bulboase, care vestesc venirea primaverii, se planteaza inca din iarna. Daca doriti sa aveti flori frumoase in casa inca din martie-aprilie, este bine sa incepeti deja sa plantati bulbii in ghivece sau jardiniere. Iata cateva specii bulboase care infloresc primavara devreme: laleaua, narcisele, ghiocelul, crinul etc. Bulbii sunt organe in care se depoziteaza substantele de rezerva si care prezinta muguri, asigurand plantei perpetuarea si inmultirea naturala pe cale vegetativa.
Aceste specii pretind un termociclu anual de cald-frig-cald pentru o crestere si dezvoltare normala. Ele si-au creat organe de rezerva, ca masura de supravietuire in conditii climatice adverse. In unele etape din an, aparent ele sunt in repaus, dar morfologic si fiziologic sufera modificari omportante. Inflorirea acestor specii este conditionata de trecerea lor printr-o perioada de repaus. Repausul are loc in perioade diferite, in functie de relatiile speciei cu factorii de mediu (caldura si apa).
Astfel, vara, sunt in repaus laleaua, narcisa, ghiocelul, zambila, factorii cauzali fiind caldura si seceta. Iarna, acestea trec prin acelasi proces din cauza frigului. Plantarea bulbilor in pamant, in mediul exterior, se realizeaza incepand cu luna septembrie si poate tine pana in noiembrie, inainte de inghetarea solului, cand acestia trebuie sa fie deja inradacinati. Sadirea bulbilor in ghivece sau jardiniere care vor fi depozitate in incaperi acoperite si incalzite are loc din decembrie pana in ianuarie.
Se folosesc atat ghivece obisnuite, cat si cu orificii laterale. In fiecare lacas lateral se planteaza cate un bulb, astfel ca la cresterea si maturarea plantei acestia vor fi imbracati cu flori. Asemenea recipiente sunt recomandate in cazul plantelor de talie mica (lalele pitice, zambile, ghiocei). Substratul folosit la plantare trebuie sa fie usor, fertil, bine drenat, compus din nisip si mranita bine descompusa. Bulbii vor fi plantati la o distanta de 10-15cm intre ei si la 8-10 cm adancime, pentru a se putea dezvolta normal.
De obicei, nu se uda dupa plantare. Totusi, pamantul trebuie sa fie umed in prealabil, udandu-se cu o zi inainte de plantare. Dupa sadire, la un interval de 4-5 zile, se aplica 1-2 udari pentru a ajuta bulbii sa porneasca in formarea radacinii. Plantarea se realizeaza cu ajutorul unor linguri plantatoare sau chiar al plantatoarelor. Astfel, se fac gropi cu adancimea indicata in care se introduc bulbii, iar apoi se acopera cu pamant.
Lucrarile de ingrijire constau in udari periodice , afanarea solului de la suprafata, curatarea buruienilor si ingrasarea periodica. Aceasta ultima operatiune se realizeaza cu ingrasaminte complexe cu NPK, dupa ce plantele au rasarit, iar bobocii s-au detasat de frunze. O alta lucrare importanta este combaterea bolilor si daunatorilor. La interval de 10-15 zile se fac stropiri cu una dintre substantele: Captan 0,2%, Micodyfol 0,2%, Zineb 0,1%, pentru prevenirea si combaterea mucegaiului cenusiu. Afidele se distrug prin stropiri repetate cu Carbetox 0,1%, Lirition 50 0,06-0,08%.
Paianjenii se combat cu Sintox 0,15, Keltan 0,2% etc. La bulboase, recoltarea florilor se face cand bobocii au atins dimensiunea maxima, fiind colorati si bine inchisi. Se recolteaza doar dimineata, pentru ca se stie ca, cel putin la lalele, bobocii se deschid ziua, urmand ca noaptea sa se inchida. Recoltarea bulbilor se face anual, in momentul cand 60-70% din frunze s-au uscat.
Uneori se aplica metoda indoirii (presarii) frunzelor, pentru a le determina sa se usuce mai repede. Aceasta operatiune se realizeaza atunci cand1-2 frunze sunt deja ingalbenite. Bulbii recoltati se transporta imediat in locuri inchise pentru a se usca, fiind asezati intr-un strat gros de 5-6 cm si asigurandu-li-se o buna aerisire (cel mai de se depoziteaza in ladite neacoperite). Dupa 10-12 zile de la uscare se curata de radacini, frunze uscate, resturi de tunici ala bulbului mama. Se tin in beci sau in alte incaperi la temperaturi de 20 grade C pana in luna august. In perioada urmatoare, temperatura va scadea, iar umiditatea va fi optima (60-70%) pana in momentul plantarii.
miercuri, 10 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu