Un sistem wireless asigura conexiunile electrice dintr-o casa prin unde radio, fara a mai fi necesare instalarea cablurilor intre intrerupatoare si sursele de lumina. Astfel, acest sistem poate deveni o solutie extrem de comoda in cazul renovarilor sau atunci cand sunt necesare surse de lumina suplimentare, de exemplu, deoarece nu mai trebuie sa se sparga peretii pentru montarea cablurilor. Vom prezenta pe scurt sistemul wireless Moeller, varianta BASIC, si instalare sa in cadrul unui apartament de trei camere.
Sistemul modular oferit de Moeller reprezinta o noua abordare in managementul casei, caracterizata prin flexibilitate (permitand modificari si extinderi ulterioare), costuri mici, simplitate, instalarea curata si rapida a componentelor, precum si testarea facila a acestora. Atat instalarea, pentru care este necesara doar o simpla surubelnita, cat si testarea pot fi efectuate chiar de catre locatari. Tehnologia radio utilizata acopera practic orice distanta dintr-o casa.
In constrast cu produsele standard fara fir, sistemul oferit de Moeller garanteaza un nivel foarte inalt de securitate in transmisie. Functionarea se face in banda 868 MHZ si opereaza in standardele Uniunii Europene. Noua banda de frecventa poate fi flosita in UE exclusiv pentru automatizari in cladiri. Este de remeracat ca acest sistem se poate implementa atat intr-un apartament obisnuit cat si intr-o casa sau unitati locative din cadrul unui ansamblu. Unul dintre avantajele acestui sistem este acela ca poluarea electromagnetica rezultata in cazul utilizarii este mult mai mica fata de alte sisteme fara fir. De exemplu, comparativ cu un telefon mobil, poluarea este de 200 de ori mai mica, iar unda radio este activa doar o perioada extrem de scurta (cateva milisecunde), cat timp se tine apasat intrerupatorul.
O data montat, sistemul radio poate comanda inchiderea sau deschiderea surselor de lumina, pornirea sau oprirea instalatiei de incalzire (centrala de apartament), a unui variator de tensiune (dimmer), a unui aparat de aer conditionat, coborarea sau ridicarea jaluzelelor, inchiderea sau deschiderea usilor exterioare, pornirea sau oprirea oricarui alt aparat.
Sistemul radio Moeller se prezinta in doua variante: BASIC - in acest caz sunt asigurate si functionalitatile de baza ale unei case/apartament (iluminat, incalzire, jaluzele etc.) si COMFORT, care presupune, in plus, existenta unei unitati inteligente care poate lua decizii in lipsa locatarilor. Din punct de vedere fizic, componentele sistemului sunt transmitatoarele si receptoarele radio.
Transmitatoarele radio sunt identice cu intrerupatoarele clasice, putand fi simple sau duble si prezentand rame si clapete. Pot fi pozitionate dupa dorinta, datorita inexistentei firelor de conectare. De asemenea, se pot lipi pe perete sau pe orice alta suprafata, fiind posibila dezlipirea lor ulterioara. In acest caz, se aplica pe pereti din beton, gips-carton, lemn, sticla etc., utilizandu-se benzile dublu adezive care se livreaza o data cu transmitatoarele. Receptoarele wireless sunt module de dimensiuni foarte mici, ce pot fi montate fie in tabloul electric general al caseu, fie in doze sau pereti falsi ori chiar "ascunse" langa consumator - sursa de lumina, centrala termica, aparatul de aer conditionat, motorasul de acrionare al jaluzelelor etc. In cazul aparatelor electrocasnice, receptorul radio se monteaza pe traseul de alimentare al aparatului.
Receptoarele radio se pot comanda si prin telecomanda. Aceasta poate comuta pe fiecare canal don cele 6 pana la 15 aparate in cazul unei locuinte, daca aceasta este utilizata, intrerupatoarele devin optionale, proprietarul putand chiar renunta la instalarea lor. Telecomanda poate inlocui pana la 12 intrerupatoare simple. Raza de actiune a variantei BASIC este de minimum 50 m, fiind posibila transmisia semnalelor chiar si in cazul in care intre intrerupator si receptor se interpun mai multi pereti.
Proiectarea instalatiei in cazul sistemului wireless Moeller, varianta BASIC, este deosebit de simpla, fiind si singura operatie ce trebuie efectuata inainte de montare. Programarea comutatoarelor sau a variatoarelor de tensiune se face in mai putin de 10 secunde, astfel: se apasa cu o surubelnita in orificiul de pe dispozitivul din doza, moment in care se aprinde un led, pasul 2 consta in apasarea intrerupatorului care va comanda respectiva sursa de lumina, iar pasul 3, in incheierea acestei programari prin apasarea din nou cu surubelnita in orificiul dispozitivului, urmata de astuparea dozei.
joi, 4 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu