About The Author

This is a sample info about the author. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis.

Get The Latest News

Sign up to receive latest news

sâmbătă, 6 februarie 2010

Decorati cu Ajutorul Culorilor

A alege combinatia de culori potrivita pentru decorarea interiorului este una din cele mai mari provocari pentru decoratorii incepatori. Pentru a va face munca mai usoara, va puteti folosi de "unealta" cea mai importanta intr-o astfel de situatie: discul cromatic. Iata cateva scheme de baza, construite in functie de aceasta tehnica.
Un fond puternic: culorile primare

Pentru camerele mari, masive, care dau impresia de soliditate, o combinatie de culori primare - rosu, albastru si galben - poate constitui alegerea ideala. Fiecare dintre acestea este o culoare pura, care nu poate fi creata prin combinatii. Folositi-le in pereche sau combinati-le pe toate trei! Se potrivesc la fel de bine intr-o amenajare rustica, traditionala sau moderna.

Pasul urmator: culorile secundare

Culorile secundare - verde, oranj si rosu inchis - sunt create prin mixarea a doua culori primare in cantitati egale. Ca toate culorile, fiecare din cele secundare poate fi deschisa prin combinatie cu alb sau inchisa prin amestec cu negru pentru diverse variatiuni. Daca nu va puteti inchipui o camera decorata cu oranj si verde, ganditi-va sa combinati aceste culori in tonuri deschise de piersica si salvie. Culorile primare si cele secundare demonstreaza ca puteti obtine o schema triadica compatibila, alegand oricare trei culori echidistante aflate pe discul cromatic.

Jucatorii intermediari: culorile tertiale

Aceste culori sunt un amestec egal intre o culoare primara si culoarea secundara cea mai apropiata de pe discul cromatic: albastru-verde, galben-verde, rosu-oranj, rosu-rosu inchis si albastru-rosu inchis. Pentru un aspect sofisticat, combinati aceste culori.

Decoratiuni intr-o singura culoare

Ceea ce face ca o schema monocromatica sa nu fie plictisitoare este subtila variatie a intensitatii culorii alese. De exemplu, oranjul, rozul profund si piersica ofera o varietate de nuante din aceeasi familie.

Cum afecteaza culorile dispozitia

Bizuindu-va strict pe discul cromatic pentru a va decora interiorul, lasati in afara ecuatiei un important factor: dispozitia pe care ne-o creeaza culorile. Acestea ne influenteaza emotiile. Unele ne lumineaza starea de suflet, in timp ce altele ne linistesc si ne purifica. Deoarece culorile ne creeaza dispozitii sufletesti, emotii, e bine sa le alegem cu grija. Acestea se impart in trei grupe de baza: culori active, pasive si neutre. Pe aceasta baza, puteti usor sa potriviti culorile camerei in functie de dorintele si gusturile personale si de destinatia fiecarei incaperi.


Culorile active

In partea calda a discului cromatic, culorile active includ galben, oranj si rosu. Extrovertite, aceste nuante ies in evidenta in incapere, dominand. Ele inspira conversatia si induc o atmosfera optimista, vesela. Rosul cel mai intens pompeaza adrenalina ca nici o alta nuanta. In doze mici, poate "aduce la viata" un hol anost sau poate incalzi inima. Galbenul auriu sau lamaios - potrivit mai ales pentru birou si bucatarie - stimuleaza ideile creative.

Culorile pasive

Culorile reci - albastru, verde sau rosu inchis - induc o stare pacificatoare; ele raman tacute pe fundal, pentru a linisti si a intari spiritul. Sunt ideale pentru dormitor si spatii intime, iar daca acestea sunt friguroase, cu siguranta, veti dori sa beneficiati si de cateva accente insorite pentru contrast si pentru a incalzi atmosfera.
Culorile neutre


Acestea sunt maro, bej, gri, alb si gri-maro. Ele nu energizeaza, nici nu linistesc, dar se combina, creand o punte intre diferitele incaperi si culori. Se potrivesc bine pe lemn, ornamente, holuri si spatii functionale ca bucatarii si bai si chiar in livinguri. Culorile neutre le atenueaza pe altele, iar albul vioi le intensifica.

Limbajul culorilor

Sunteti curiosi sa aflati cum afecteaza culorile starea de spirit? Ei bine, iata cateva exemple:
  • Roz - alina, consimte, evoca afectiune si amabilitate.
  • Galben - lumineaza, inveseleste, mareste energia.
  • Alb - purifica, energizeaza, unifica, in combinatii invioreaza toate celelalte culori.
  • Negru - disciplineaza, certifica, intareste, incurajeaza independenta.
  • Oranj - inveseleste, comanda, stimuleaza apetitul, conversatia si sentimentele caritablile.
  • Rosu - confera autoritate, stimuleaza, dramatizeaza, concureaza, simbolizeaza pasiunea.
  • Verde - egalizeaza, normalizeaza, reimprospateaza, incurajeaza manifestarile emotionale.
  • Rosu inchis - emana confort, spiritualizeaza, creeaza mister si provoaca intuitia.
  • Albastru - relaxeazam reimprospateaza, racoreste, confera liniste sufleteasca

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu