About The Author

This is a sample info about the author. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis.

Get The Latest News

Sign up to receive latest news

miercuri, 10 februarie 2010

Disciplinarea Catelului de Companie

Daca vom observa cu atentie comportamentul cainelui, vom remarca anumite semnale inainte ca acesta sa lase pe covor sau in orice alt loc din casa "pete de culoare". Cand catelul simte ca este vremea sa mearga la baie sau afara, va incerca, cu orice pret, sa atraga atentia stapanului asupra sa. Daca nu-i sunt corect receptionate semnalele, acesta va cauta un loc in care sa ramana singur si sa isi faca nevoile. Acest comportament insa poate fi deiferit de la un caine la altul.

Unii catei incep sa miroasa locurile favorite si sa repete actiunea in acel loc sau in apropierea lui. Altii sunt mai nelinistiti, mai agitati, decat de obicei si par a cauta ceva. Atentie, nu este vorba de cautarea unei jucarii, desi putem confunda usor aceste semnale. Cu timpul, invatam sa ne intelegem propriul animal si sa fim receptivi la ceea ce vrea sau urmeaza sa faca. Daca nu este prins asupra faptului, catelul nu trebuie pedepsit. Este mai degraba vina noastra decat a animalului.

Este inutil sa certam cainele atunci cand ajungem acasa si descoperim urmarile evenimentului. Cainele nu este capabil sa asocieze o actiune realizata cu ceva vreme in urma cu ceea ce primeste peste cateva ore. Pur si simplu, nu va intelege de ce il certam. Prin urmare, sunt slabe sanse sa-si schimbe comportamentul in sensul dorit de noi. Dimpotriva, va intelege ca de fiecare data cand stapanul sau ajunge acasa va fi certat sau pedepsit. Atunci cand ii vom simti prezenta, cainele va cauta sa fuga si sa se ascunda, pentru a nu fi pedepsit. Astfel, se instaleaza comportamentul de frica si teama fata de stapan. Prin urmare, toate acestea pot conduce la o lipsa de reactie la comenzi sau la evitarea stapanului chiar si atunci cand acesta incearca sa-l mangaie ori sa-l hraneasca.

Cand catelul este prins asupra faptului, nu uitati ca nu este vina lui ca nu ati inteles pe deplin semnalele care prevesteau evenimentul. Acesta trebuie oprit din ceea ce face, fara a-l speria, repetand cu voce calma "nu" sau "nu e voie". Daca are in casa un loc special amenajat in acest sens, trebuie imediat dus si lasat in acel loc, pentru a continua cea ce a inceput.

Programul de hranire a cainelui este, de asemenea, important in dresare, pentru a nu-si mai face nevoile in orice loc din casa. De obicei, acesta simte nevoia sa mearga afara dupa circa o jumatate de ora sau 45 de minute dupa ce a fost hranit. Cunoscand acest lucru, putem relativ controla si planifica programul cainelui. In definitiv, totul tine de obisnuita, animalul neputand fi disciplinat fara un program stabil si constant. Aparent simple, aceste sfaturi nu pot fi puse in practica decat cu multa rabdare, dragoste si intelegere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu