About The Author

This is a sample info about the author. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis.

Get The Latest News

Sign up to receive latest news

marți, 9 februarie 2010

O Minge de Fotbal care Produce si Stocheaza Electricitate

Un grup de student ai Universitatii Harvard au avut o idee ingenioasa care ar putea schimba viata oamenilor din Africa. Ei ai realizat o minge de fotbal care recolteaza energie. Numita sOccket, aceasta minge este capabila sa produca electricitate atunci cand este lovita cu picioru.

Cand este lovita, datorita impactului, aceasta minge capteaza enerigia cara poate fi utilizata mai tarziu. Curentul electric din aceasta minge poate fi folosit pentru a incarca o baterie de telefon sau pentru a alimenta o lampa cu leduri pentru cateva ore.

In cele mai multe tari din africa, 95% din populatie nu au acces la curent electric. Datorita aceste mingi de fotbal, oamenii din tarile in curs de dezvoltare vor putea juca fotbal iar in acelasi timp vor produce energia necesara, fara a mai merge 3 ore pe jos pentru a-si incarca telefoanele.

Cand soarele apune, majoritatea oamenilor din tarile sarace folosesc lampi cu kerosen pentru a-si lumina casele. Pe langa faptul caci kerosenul este scump, flacarile sale sunt foarte periculoase iar fumul produs este cauza a multor boli, in special a celor respiratorii. Astfel mingea sOccket este o sursa de energie curata care provine dintr-o activitate sanatoasa.

Prototipurile SOccket sunt putin grele decat mingile de fotbal obisnuite dar producatorii spera ca in viitor sa le reduca greutatea prin utilizarea unor materiale usoare. Intre timp, multe mingi de proba au fost transportate in cateva zone din Durban, South Africa.

Ei bine, ideea pare destul de interesanta daca esti fan al fotbalului, da cu siguranta in caz contrar nu ar fi prea de folos. In ceea ce priveste cantitatea de energie generata, ai putea pune pe acei oameni din Africa sa faca ceva mai inteligent decat sa joace fotbal pentru a lumina casele pe timpul noptii. Mai bine ar fi daca cineva le-ar da panouri solare, energie solara este atat de abundenta in acele regiuni, incat nu stiu cum sa o foloseasca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu