About The Author

This is a sample info about the author. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis.

Get The Latest News

Sign up to receive latest news

duminică, 7 februarie 2010

Sfaturi Pentru Ingrijirea Papagalului

Papagalii sunt admirati atat pentru penajul lor viu colorat, cat si pentru capacitatea acestora de a reproduce sunetele si chiar vorbirea umana. Exista peste 300 de specii de papagali de dimensiuni care variaza intre 8 cm si 1 metru. Sunt pasari vioaie, agile, cu multa vitalitate, ceea ce le promoveaza printre primele locuri in topul preferintelor iubitorilor de animale de companie.

Sfaturi pentru o buna alegere:

Comparativ cu alte animale de companie (caini, pisici, etc.), papagalii sunt preferati si datorita faptului ca, fiind pasari, se considera ca necesita mai putina atentie si un efort mai mic in ceea ce priveste ingrijirea. Acest lucru insa, este absolut fals. Papagalii simt nevoia sa fie antrenati in jocuri distractive, alintati si mangaiati, iar pentru a-i face sa imite vorbirea trebuie sa li se acorde multa atentie.

Inca de la cumpararea uniu papagal, proprietarul trebuie sa fie cat mai informat, atat in privinta caracteristicilor comportamentale ale fiecarei subspecii in parte, cat si a exigentelor de crestere si ingrijirii specifice. Este insa esential sa nu optati pentru un papagal doar sub impulsul momentului sau din considerente care isi vor pierde cu timpul valoarea. Verificati starea de sanatate a pasarii inainte de achizitionarea ei. Este necesar sa consultati medicul veterinar daca papagalul are penele "scamosate", decolorate, ciocul crapat sau deformat, ochii tulburi sau daca prezinta rani suspecte.
Papagalii sunt foarte vulnerabili la bolisau infectii ca: psitacoza, acarioza, virusurile poliomielitei, corioza, aspergiloza, etc.

Comportament

Obiceiurile papagalului ar trebui sa fie de asemenea cunoscute in detaliu de noul proprietar. Doar cunoscand modul in care ei traiesc in libertate vom reusi sa intelegem mai bine nevoile lor reale. Un prim aspect este legat de temperamentul papagalului. Nu oti papagalii sunt veseli, jucausi si vorbitori. Celebri pentru aptitudinile lor in aceasta privinta sunt papagalii africani (African Grey, Psittacus Erithacus).

Un obicei util si adesea interesant al papagalilor il reprezinta baia. Mai ales in perioadele de vara, putem sa-i asezam in colivie un mic vas cu apa, in care acesta sa se scalde. In anotimpul estival, acestia suporta foarte greu caldura, motiv pentru care nu trebuie lasati inaintea geamurilor care se supraincalzesc. Papagalii isi petrec majoritatea timpului curatindu-si penele cu ciocul si catarandu-se (pentru aceasta isi folosesc ciocul ca pe un carlig).

Jucarii

Papagalii au nevoie in primul rand de cateva scarite de diferite grosimi, pe care sa stea sau sa-si schimbe locul atunci cand doresc. Daca au in colivie suficient spatiu si multe jucarii, nu se vor mai plictisi si vor fi mai putin stresati. Stresul cauzat de captivitate este foarte greu de suportat, mai ales de pasarile care au trait in libertate.
Papagalii care s-au nascut in captivitate sunt mai sociabili si mai usor de dresat. Cand sunt lasati liberi, trebuie sa avem grija sa nu transforme in obiecte de joaca lucruri pretioase din casa.

Colivia

Canarii prefera o colivie mai degraba lunga, decat inalta, deoarece acestora le este mai incomod sa zboare de jos in sus. In schimb perusii prefera coliviile inalte si adora sa escaladeze peretii acestora. De regula, in comert exista colivii din metal sau plastic, insa recomandate sunt cele realizate din ramuri de copac de esente semidure. Pentru a permite papagalului sa doarma, colivia poate fi acoperita, seara, cu o panza inchisa la culoare, dar prin care acesta sa poata respira.
Pentru a intretine mai usor curatenia in interiorul coliviei este bine sa se aseze un plastic sau un ziar care poate fi schimbat cat mai des.

Hrana

Papagalii pot fi hraniti cu diverse tipuri de seminte, cu fructe (banane, mere, nuci), muguri, foi de salata, miez de paine, branza dulce, cartofi fierti, etc. "Meniul" va fi ales atat in functie de subspecie, cat si de locul in care traiesc. Lista produselor interzise in alimentatia papagalilor contine: avocado, ciocolata, sare, ceai sau bauturi care maresc aciditatea gastrica (cola, cafea, etc.). Alimentele preferate ale papagalilor sunt mierea si nectarul. In libertate, aceste pasari consuma argila, care se presupune ca are rolul de a neutraliza toxinele si de a curata organismul de diferiti paraziti.

Papagalii se pot imbolnavi foarte usor, daca sunt hraniti cu resturi de mancare alterata. Apa de baut trebuie sa fie proaspata, curata si schimbata la cel putin doua zile.
In captivitate, papagalii incep sa sufere de probleme nutritionale, "meniul" lor devenind din ce in ce mai selectiv. Acesta tinde sa fie limitat adesea la cateva alimente, care vor fi, bineinteles, insuficiente din punct de vedere nutritiv. O alimentatie controlata si cat mai diversificata este cea mai buna solutie pentru ca aceste pasari sa fie sanatoase si vesele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu