In anul 2009, aproximativ jumatate din capacitatea energetica nou instalata in Europa a fost generata de turbine eoliene si panouri solare. In urma statisticii realizate de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene (EWEA), in 2009 Romania a instalat surse de energie eoliana cu o capacitate de 3 megawati ajungand intr-un final la un total de 14MW.
Dintre tarile Uniunii Europene doar Slovacia, Slovenia, Cipru si Malta au inregistrat rezultate mai slabe. Spre deosebire de tara noastra, Bulgaria a ajuns anul trecut la o capacitate energetica de 117 megawati din surse eoliene.
Alexandru Sandulescu, directorul pe politici energetice din cadrul Ministerului Economiei, a anuntat ca in acest an Romania va acoperi aproximativ 33% din consumul brut de electricitate provenita din resurse regenerabile.
Potrivit Asociatiei Europene a Energiei Eoliene, anul trecut, in Europa, 39% dintre susrsele de enrgie au fost eoilene. Spania ocupa primul loc in acest domeniu, instaland in 2009 surse de energie eoliana ca o capacitate de 19,149 MW.
duminică, 7 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Harta Europeana a vitezei vantului la 80m (http://www.stanford.edu/group/efmh/winds/global_winds.html) plaseaza Romania intr-o zona mai putin favorabila generarii energiei eoliene comparativ cu alte tari europene. Daca baza de date este corecta, se pare ca oricat s-ar incerca, Romania nu este favorizata de contitii naturale pentru producerea energiei eoliene.
Eu cred in Dobrogea turbinele eoliene ar avea potential. Desigur si in zona de munte...la cel putin 30 de metri deasupra solului...Dupa cum vezi pe harta ta, @mihaela, spania are vanturi sub 5.9m/s si totusi e sus in fruntea listei producatorilor de energie electrica din surse eoliene :)
Trimiteți un comentariu