1. Zilnic
- Masa
Purcelul va cere de mancare de multe ori pe zi, dar este bine sa nu-i dati de cate ori cere, ci sa-i stabiliti un orar pe care sa aveti grija sa-l respectati. O data obisnuiti, purcelusii vor sti exact cand a venit timpul sa-si ceara drepturile. De asemenea este bine sa dispuneti de un meniu variat, in functie de sezon: salata, iarba(foarte bine spalata), spanac(doar foarte proaspat), frunze de teline, patrunjel, morcovi, castraveti, rosii, ardei gras, varza, conopida, mar, struguri, pepene, portocala, etc. Pe langa acestea, adaugati in meniu hrana uscata, adica paine, fan sau iarba uscata si graunte(grau, porumb, ovaz, etc). Puteti cumpara ca supliment de hrana, mancare speciala pentru purcei de Guineea, care contine toate grauntele necesare, dar si legume deshidratate si vitamine speciale pentru o dezvoltare sanatoasa. Din acestea, doza maxima de hrana pentru o zi ar trebui sa fie de aproximativ 50 g.
Atentie ! Purcelul de Guineea si maimuta sunt singurele animale care nu pot sintetiza vitamina C. De aceea, are nevoie de o doza crescuta de vitamina C, pentru a nu se imbolnavi; incercati sa-i dati cat mai des legume bogate in aceasta vitamina (broccoli, ardei gras, portocala, grepfruit), sa-i cumparati din cand in cand hrana speciala ca supliment vitaminic sau sa-i turnati cateva picaturi de vitamina C fiola in apa pe care o bea. Ce sa nu-i dati sa manance: fasole verde, cartofi.
- Apa
Apa din tubul special atasat custii se va schimba zilnic, chiar daca este imposibil ca purcelul s-o poata bea pe toata
- Plimbarea
Una dintre cele mai mari placeri ale purcelusului este plimbarea, careia ii veti rezerva o ora fixa seara sau in cursul dupa-amiezii. Aceasta poate dura una sau doua ore, timp in cate el va face nenumarate descoperiri, intotdeauna aceleasi. Pentru a-i asigura un mediu de plimbare confortabil (in curte sau in casa), aveti grija sa indepartati orice posibil pericol, dar si sa va puneti la adapost obiectele folositoare pe care purcelul ar putea sa-si incerce dintii. Pentru a-l obisnui cu plimbarea, cresteti treptat perimetrul ei, delimitand la inceput spatiul cu pereti din carton sau zabrele. Un alt sfat important: nu-l scoateti niciodata la plimbare daca nu s-a obisnuit bine cu propria cusca, pentru ca se va sperea si isi va cauta un refugiu, de obiei sub pat.
- Perierea
Daca purcelusul dumneavoastra face parte dintr-o rasa cu par lung, perierea va fi necesara zilnic. In caz contrar, este bine sa-l periati dupa fiecare baie, adica o data - de trei ori pe an. Puteri folosi o perie speciala, achizitionata de la un pet-shop, sau o perie de unghii. Aveti grija ca pieptanarea sa fie facuta in sensul cresterii parului !
2. Saptamanal
- Schimbarea asternutului
O data pe saptamana sau chiar mai des daca aveti timp, schimbati talasul in care sta, pentru ca altfel se poate imbolnavi.
- Accesorii de ros
Dintii purceilor cresc continuu, astfel incat va fi nevoie sa-i asigurati permanent material de ros: carton sau lemne speciale de la pet-shop. Un inlocuitor foarte bun poate fi painea uscata.
3. Lunar
Ca animal de casa, purcelul nu are prea multe ocazii sa-si foloseasca unghiile. Acestea vor creste insa destul de mari, deranjandu-l la mers si durandu-l. Este bine ca o data pe luna sa-i faceti un control la unghii si daca acestea sunt prea lungi, sa le taiati cu o unghiera mare sau sa-l duceti la veterinar pentru taiere.
4. Anual
De obicei, purcelul trebuie sa faca baie o data pe an, cu un maximum de trei bai anual, indicate doar in cazul in care se plimba pe afara sau miroase urat. Spalarea se face in asa fel incat sa nu i se ude capul. Cum nu veti gasi in comert un sampon special pentru purcei, incercati samponul pentru caini. Atentie ! Nu incercati sa-l uscati cu uscatorul de par.